The Deep State

Achter de schermen van de macht

Decennialang was deze tweedelige documentaire onbeschikbaar. Nu is hij in zijn originele, ongecensureerde vorm te zien. The Deep State biedt een ongekende blik op de macht achter de macht. Ontdek hoe elites functioneren en denken, leer door de actualiteit heen te kijken – belangrijker dan ooit in deze tijden, waarin de elites hun laatste, grootste slag lijken te slaan.

Research en interviews: Daan de Wit
Regie, camera en montage: Helmut Schleppi

Download de documentaire The Deep State – Achter de schermen van de macht in zijn originele vorm. Dit origineel is nooit uitgezonden op de Nederlandse televisie. In plaats daarvan is een gecensureerde, ééndelige versie eenmaal op een vrijdagmiddag uitgezonden in 2001, op toen nog Nederland 1.

Bijzondere aandacht in de documentaire voor het geheime genootschap Skull & Bones. Deze Amerikaanse organisatie is klein, maar heeft een grote reikwijdte. Een voorbeeld daarvan komt uit 2004. In de Verenigde Staten, dus in een land van toen bijna 300 miljoen mensen, was de keuze dat jaar uit twee kandidaten voor het presidentschap. De ene kandidaat, George W. Bush, was lid van Skull & Bones en de andere kandidaat, John Kerry, was ook lid van Skull & Bones. En het zou niet eens de eerste keer worden dat een lid van het geheime genootschap de Amerikaanse president zou leveren. Of een andere hoge functionaris.

De eerste mensen die na de verkiezing van W. Bush werden toegelaten in het Witte Huis waren zijn zogenoemde Bones-broeders. Zo ver strekt de loyaliteit onder de leden. Het belang van het genootschap staat boven alles.

Ook andere organisaties die een deel vormen van de deep state komen uitgebreid aan bod in deze documentaire. Daaronder de Bilderberggroep en Bohemian Grove.

De documentaire The Deep State – Achter de schermen van de macht geeft een goede indruk van hoe de werkelijke machtsstructuren functioneren en leert met andere ogen kijken naar de actualiteit.

De dood centraal

Skull & Bones is een geheim genootschap, opgericht in 1832, dat in zijn logo de dood centraal zet. Net als in zijn inwijdingsritueel, waarbij de kandidaat naakt in een doodkist moet liggen. Ook in het presidentschap van W. Bush, en dat van zijn vader, president George Bush, tevens lid van Skull & Bones, was de dood een terugkerend thema. Alleen al de oorlogen in Irak van vader en zoon Bush zijn volgens het onafhankelijke ORB International becijferd op ruim 1,2 miljoen doden. Om over de slachtoffers van andere oorlogen van beide Bones-leden nog maar te zwijgen.

Niet alleen de familie Bush is relevant als het gaat om Skull & Bones. De ledenlijst leest als een Who is Who van de Verenigde Staten, aldus Antony Sutton, de eerste buitenstaander die inzicht kreeg in de lijst en er als eerste uitgebreid over publiceerde. Een van de zeldzame interviews die hij gaf, was voor The Deep State.

Skull & Bones heeft een groot gebouw op het terrein van Yale, een van Amerika’s meest vooraanstaande universiteiten. De leden duiden het gebouw zonder ramen aan als ‘de tombe’. Ieder jaar worden in de tombe vijftien nieuwe leden geïnitieerd. Deze elite van de elite ondergaat vervolgens van de vrijmetselarij afgekeken rituelen, waaronder het kussen van een mensenschedel. Hierna is het nieuwe lid herboren in ‘De Orde’ en zweert het de allerhoogste prioriteit aan de leden.

Elitair netwerk

Uitnodigingen voor bijeenkomsten in de tombe worden verzonden als zwartomrande doodsberichten. Waar andere organisaties openheid betrachten, democratie voorstaan en het leven en de schoonheid stimuleren, is Skull & Bones een doelbewust gecreëerd elitair netwerk dat de dood bejubelt en zich onttrekt aan openheid en democratie. Blijkens uitgelekte geschriften voelen de leden zich verheven boven wat zij de ‘gentiles’ noemen, de ‘heidenen’, het volk. Bekende leden als Henry Luce (de oprichter van Time-Life) en Henry Stimson (oorlogsminister onder Roosevelt) beschouwden hun inwijding als de meest indrukwekkende gebeurtenis uit hun opleidingsperiode.

New York Observer-journalist Ron Rosenbaum die Skull & Bones die jarenlang op de voet volgde, schrijft: ‘Het is belangrijk te beseffen dat dit niet een soort studentenontgroening betreft. Het is een initiatie die veel geheimer en van veel groter belang is, als het gaat om echte macht in de Verenigde Staten, dan die van de Cosa Nostra. […] Het is een initiatie-ceremonie die diplomaten, mediamagnaten, bankiers en spionnen heeft verbonden in een levenslang bondgenootschap, dat over meerdere generaties reikt, veel invloedrijker dan welke broederschap dan ook. [Skull & Bones] is tot op de dag van vandaag het hart van het hart van het Amerikaanse establishment.’

The Deep State laat je op unieke wijze kennismaken met de macht achter de macht. Als je eenmaal achter het gordijn hebt gekeken, kun je het nooit meer ontzien.

Geïnterviewden
Antony Sutton – America’s Secret Establishment
Anton Chaitkin – George Bush, The Unauthorized Biography
Webster Tarpley – George Bush, The Unauthorized Biography
Ralph Bunch – Professor emeritus Political Science, University of Oregon
Rodney Stich – Defrauding America
Terry Reed – Comprimised – Clinton, Bush and the CIA
Peter Phillips – Schreef zijn dissertatie over de Bohemian Grove
James Tucker – Bilderberggroepwatcher
Ned Anderson, hoofd Apache-indianen. [Deleted scene, wegens ruimtegebrek].

the deep state

The Deep State

Download de documentaire voor € 9,97 en begin direct met kijken. Je ontvangt één videobestand met daarin beide delen van de documentaire, 2 x 45 minuten. Met Nederlandse en Engelse ondertiteling. Bij het afspelen kun je ervoor kiezen om de ondertiteling aan of uit te zetten.

Uitverkocht

De documentairemakers

Daan de Wit
Daan deed de research en de interviews voor The Deep State, werkte als redacteur en verslaggever voor televisie, schreef vier onderzoeksjournalistieke boeken. Volg hem via zijn gratis andermens-updates

Helmut Schleppi
Helmut had voor The Deep State camera, regie en montage in handen, alsook bij tal van andere documentaires, reportages, speelfilms en commercials.

Daan de Wit – De volgende oorlog

Van Daans hand is ook het onderzoeksjournalstieke boek De volgende oorlog – De aanval op Iran – Een voorbeschouwing.

Behalve dat het boek de titel waarmaakt, laat het in het verlengde van The Deep State goed zien hoe de macht achter de macht concreet functioneert.

Er is vaak veel speculatie over hoe macht en invloed worden aangewend, hoe democratie en parlement soms buiten spel worden gezet, maar hoe werkt het concreet? De Wit noemt man en paard en geeft op basis van praktijkvoorbeelden handen en voeten aan concepten die vaak blijven hangen in theorie en speculatie.

De volgende oorlog laat zien hoe de hazen lopen, hoe de macht achter de macht functioneert en welke gevolgen dit heeft voor ons dagelijks leven.

De Volgende Oorlog - Daan de Wit

The Deep State

Download de documentaire voor € 9,97 en begin direct met kijken. Je ontvangt één videobestand met daarin beide delen van de documentaire, 2 x 45 minuten. Met Nederlandse en Engelse ondertiteling. Bij het afspelen kun je ervoor kiezen om de ondertiteling aan of uit te zetten.

Uitverkocht