Waterstofperoxide als een van de meest natuurlijke, gezonde en goedkope manieren om verkoudheden, griep en andere infecties te voorkomen?
Het zou een belangrijke ontdekking zijn in tijden als deze. Maar is waterstofperoxide niet een heel onnatuurlijk, chemisch spulletje, een soort bleekmiddel?
Met waterstofperoxide kun je inderdaad je haar bleken en vloeren of snijplanken ontsmetten. Het middel heeft een wat chemisch, koud imago, iets dat nog eens wordt onderstreept door die x in de naam: waterstofperoxide klinkt niet heel knuffelig. Maar wist je dat het ook bekend staat als zuurstofwater? Dat klinkt al iets minder gevaarlijk. De benaming is het gevolg van het feit dat hier sprake is van een verbinding tussen water en zuurstof, de meest natuurlijke elementen die er bestaan.
Het lichaam maakt zelf waterstofperoxide aan
Waterstofperoxide is niet chemisch, maar volkomen natuurlijk. Je lichaam maakt het voortdurend aan. Overal in het lichaam is het te vinden, bijvoorbeeld aan de buitenkant van de luchtwegen, om die te beschermen tegen indringers. Maar ook verder in het lichaam is het aanwezig. Sterker, iedere cel in je lijf bevat waterstofperoxide. De meeste waterstofperoxide maakt het lichaam aan in een van de meest belangrijke delen van het menselijk lichaam, namelijk de energiecentrales van de cellen, de mitochondriën, schrijft Levy. Waterstofperoxide is op tal van andere plaatsen te vinden in het lichaam, maar ook er buiten, zoals in voedsel, water en in de lucht.
Waterstofperoxide vernevelen
Waterstofperoxide 3% food grade, staat er op het etiket van de fles. Erin zit H2O2, ofwel water (H2O) plus een extra zuurstofmolecuul. Waterstofperoxide kun je op meerder manieren inzetten. Je kan het bijvoorbeeld in je oren druppelen om daarmee diep van binnen overtollig oorsmeer te verwijderen – het bruist en kriebelt een beetje. Maar je kunt het ook in een vernevelaar doen. Ik heb een eenvoudige Medisana IN 500. Staat inclusief verzendkosten voor zo’n dertig euro bij je thuis. Het vernevelt de waterstofperoxide en de nevel adem je in. Een weldaad voor je gezondheid, schrijft de Amerikaanse arts Thomas Levy, die er een boek over schreef. Hij noemt het vernevelen van zuurstofwater ‘ideaal’ om infecties aan te pakken, ‘vooral infecties die binnenkomen via de luchtwegen’.
Weerstand tegen het vernevelen van waterstofperoxide
Niet alleen arts en ook advocaat Levy is voorstander van het inademen van de waterstofperoxide-nevel om de gezondheid te bevorderen. Ook tal van andere artsen zijn voorstander. Zelf ben ik nu al een tijdje aan het nevelen en het bevalt me goed. Ondanks het advies van de artsen en de positieve reacties van lezers op het boek van Levy is er veel weerstand tegen het gebruik van waterstofperoxide. De weerstand doet denken aan – en voelt net zo krachtig en weerbarstig – als de weerstand tegen medicatie die corona moet tegengaan. Bij corona is sprake van bestaande en beproefde medicatie die ineens niet meer mag. Overigens ziet Levy het gebruik van waterstofperoxide ook als deel van de strijd tegen corona.
Weerstand of niet, Thomas Levy is zo enthousiast over zijn boodschap dat hij zijn boek erover gratis weggeeft: Rapid virus recovery, is de intrigerende titel. Dat willen we allemaal wel, zeker in tijden van corona: snel herstellen van virussen. En liever nog, ze voorkomen. Ook dat belooft Levy. Hoe? Door bij het eerste sniffeltje, de eerste aankondiging van een mogelijk virus, meteen even wat damp in te ademen uit de vernevelaar. Sterker, al heb je nergens last van, maar heb je een lange dag in de trein gezeten of het vliegtuig, vol met onbekende en wie weet ziekige mensen, dan hup, thuis even een paar minuutjes dat andere mondmasker op.
Een steuntje in de rug
De vernevelaar heeft een handig mondmasker. Zo adem je de damp in via neus en mond en komt het diep in je luchtwegen terecht. De daar toch al aanwezige waterstofperoxide – terwijl je dit leest adem je waterstofperoxide uit – krijgt op die manier een steuntje in de rug. Dat kan soms goed zijn, bijvoorbeeld als er veel virus circuleert en je wil voorkomen dat die vat op je krijgt.
In sommige gevallen kan het lichaam wat extra hulp gebruiken. En dan ben jij er met je nebuliser, zo heet het vernevelmachientje in het Engels. Handig, als je zelf wat research wil doen. Maar het meeste werk heeft Levy al gedaan. Een helder en informatief boek schreef hij, lees het vooral zelf.
Ingrijpen op het juiste moment
Levy’s boek komt tot de kern als het uitlegt dat de waterstofperoxide die we voortdurend uitademen meetbaar meer wordt als we worden lastiggevallen door een pathogeen, bijvoorbeeld een virus. De toename van waterstofperoxide in de adem is het gevolg van een grotere aanmaak van de stof door het lichaam, schrijft hij. In een video-interview over zijn boek legt Levy uit dat de waterstofperoxide bacteriën, virussen en ander gespuis te lijf gaat. De ziekmakers vallen volgens hem op omdat ze veel ijzer bevatten. Dat maakt ze kwetsbaar voor de oxiderende eigenschappen van waterstofperoxide. Dat is volgens Levy tegelijk ook de reden dat waterstofperoxide niets doet tegen ongeïnfecteerde cellen, waar niet zo veel ijzer is te vinden.
Van theorie naar praktijk: soms is het lichaam te zwak en het virus of de bacterie te sterk. Dan voel je de eerste tekenen van een verkoudheid of erger. Dat is het moment om in te grijpen, zegt Levy. Dat kan door op de plaats waar het nodig is, in de luchtwegen, de waterstofperoxide die daar toch al wordt aangemaakt nog wat te verhogen. Samen met je lichaam in strijd tegen de pathogenen. Als je het zo aanpakt, moedigt Levy de lezer aan, win je altijd.
Onderzoek naar waterstofperoxide
Levy wordt geruggesteund door andere artsen, zoals de Amerikaanse dr. David Brownstein, die vernevelde waterstofperoxide naar eigen zeggen al zo’n vijfentwintig jaar toepast, nu ook bij corona. Een deel van zijn corona-patiënten nam deel aan onderzoek dat hij deed en waarover hij publiceerde in 2020. Het grootste deel, 91 mensen, van de onderzoeksgroep kreeg vernevelde waterstofperoxide plus een druppel Lugol’s jodium in de 5%-vorm. De nevel was onderdeel van een behandeling waarbij ook andere middelen werden ingezet, zoals vitamine C en ozon. Alle patiënten knapten op. Hij vertelt erover in een video-interview en wijdt er een hoofdstuk aan in zijn boek A holistic approach to viruses.
Brownstein vertelt in het interview over een corona-patiënt die in 2020 huilend aan de telefoon uitlegt te zwak te zijn om naar de praktijk te komen en zo weinig adem heeft dat hij vreest voor zijn leven. De arts stuurt hem een vernevelaar en na drie sessies voelt de man zich weer prima. De interviewer, iemand die ook patiënten ziet, reageert op de uitspraken van Brownstein door te vertellen dat hij een soortgelijke ervaring had met iemand die hij op dezelfde manier heeft kunnen helpen.
Waarom vernevelen?
Het is in de neus, de keel en de longen waar virusinfecties welig kunnen tieren. Precies daar is het van belang om het natuurlijke afweerproces te ondersteunen. Dat kan extra goed met een nevel, aangezien die diep doordringt in deze gebieden. Als je daar een paar goede slagen weet uit te delen en de virale slang weet te onthoofden, schrijft Levy beeldend, kan het lichaam de restproblemen makkelijk aanpakken en oplossen, vooral als het daarbij ook kan beschikken over bijvoorbeeld voldoende vitamines C en D, zink, selenium en magnesium.
Zodra de aanval is afgeslagen, het werk is gedaan en het pathogeen is verslagen, valt de waterstofperoxide uiteen. Gelukkig bestaat het afval niet uit rommel, maar uit water en zuurstof, twee belangrijke elementen voor het lichaam en zeker voor delen die net nog onder vuur lagen. Wat Levy betreft zijn de belangrijkste elementen voor een gezond lichaam water, zuurstof, vitamine C en waterstofperoxide.
Waterstofperoxide vernevelen, hoe doe je dat?
Alles begint met het maken van de oplossing die straks de vernevelaar in gaat. Je kunt al best veel nevel verwachten op basis van slechts een eetlepel vocht, zo’n 10, 15 ml. Volgens Levy is het verstandig om binnen dat aantal milliliters zo veel mogelijk waterstofperoxide te gebruiken. Sommigen gebruiken daarom onverdunde 3%-waterstofperoxide in de vernevelaar, maar dat kan scherp aanvoelen in de keel en de geur is niet echt prettig. Wat Levy ook uitstekend acht is om te verdunnen, met een zoutoplossing.
Bij de aanschaf van de 3%-waterstofperoxide ontving ik een handig, drie centimeter hoog mini-maatbekertje. Daarmee maakte ik als eerste een zoutoplossing, door een kwart-theelepel fijngemalen Keltisch zeezout toe te voegen aan 5 ml water. Een gelijke hoeveelheid 3%-waterstofperoxide deed ik daarbij. Resultaat was een mengsel met gelijke delen van een zoutoplossing en 3%-waterstofperoxide: 1,5% sterkte dus.
Er bestaan ook andere visies op het mengsel. De Amerikaanse dr. David Marquis bijvoorbeeld kiest voor een op drie, dus een deel waterstofperoxide en drie delen water. Levy zegt dat het beter is een zoutoplossing te gebruiken in plaats van puur water. Zegt ook de Amerikaanse arts Robert Rowen, die dan weer pleit voor een verdunning van een op vijf, waarmee je op 0,6% terechtkomt. Anderen kiezen voor nog lagere dosering, namelijk 0,1% en voor de eerder genoemde dr. Brownstein is dat nog weer te hoog. Hij gebruikt 0,04%.
Na het maken van de mix is het een kwestie van de slang aansluiten op de vernevelaar en het mondmasker, de vloeistof toevoegen aan het kleine containertje en de schakelaar omzetten. Een en ander wordt in dit clipje met humor gedemonstreerd. Het vernevelen begint direct. Als je langzaam en diep ademhaalt, krijg je relatief veel van de nevel binnen. Het kan een licht scherp gevoel geven achterin de keel. De scherpte is afhankelijk van de relatieve hoeveelheid waterstofperoxide.
Wil je van de geur geen last hebben, dan kun je het mondstuk gebruiken. Wat ook kan, en ook dan valt het met de geur wel mee, is inademen via de mond en uitademen via de neus.
Preventief nevelen
In het in het geval van een zere keel en een lopende neus adviseert Levy zo’n viermaal per dag gedurende 10 tot 15 minuten te nevelen, een of twee dagen lang. Als je er sneller bij bent en het virus of de bacterie nog niet zo diep is doorgedrongen, kun je met minder toe teneinde verlichting te ervaren en uiteindelijk de virusaanval te verslaan. Zijn er geen symptomen, dan is het volgens Levy verstandig om wekelijks twee tot vijf minuten preventief te nevelen.
Overigens heeft zelfs alleen al de combinatie van water en zout, dus zonder waterstofperoxide, een positief effect op de luchtwegen, zegt Levy in zijn boek. Ik sprak erover met een vriendin, wandelend over het strand van Egmond. Zij reageerde door te vertellen dat haar vader vroeger bij de eerste tekenen van verkoudheid tegen haar riep: ‘Kom, we springen nu in de auto, naar het strand, dan voel je je zó weer kiplekker.’ Oude kennis over de kracht van zoute lucht. Een verbetering hierop is de verneveling van een zoutoplossing met de 3%-waterstofperoxide. Een en ander ruikt een stuk minder lekker dan de frisse, zilte lucht van het strand, maar de wetenschap dat je jezelf zo helpt om je weerstand te verhogen en pathogenen te verslaan, maakt veel goed.
Om mondstukken en ook de vernevelaar goed schoon te houden, ontkoppel ik deze delen soms even van de slang en leg ik ze in een doosje dat ze bewerkt met ozon en UV-licht. Daar komen ze smetteloos weer uit.
De invloed op de darmen (en parodontitis)
De insteek van Levy’s boek is corona. Hij wil de strijd tegen corona helpen met zijn kennis over waterstofperoxide. Het is de reden dat hij het boek gratis ter beschikking stelt. Maar als corona er niet was geweest, had hij het boek ook geschreven. Dan was de insteek de darmhuishouding geweest en de titel van het boek: How to reset your gut. Want na de belangrijke invloed van zuurstofwater op virusinfecties volgt volgens hem al snel de invloed ervan op ons darmstelsel. Voor je het weet, belooft Levy, pakt waterstofperoxide daar allerlei mogelijke problemen aan, inclusief ziekmakende biofilms. Zelf merkte hij dit naar eigen zeggen meteen en veranderde een moeizame stoelgang in een prettige aangelegenheid. Ook had het gunstige gevolgen op een langdurig kuchje dat hem plaagde. Het is dat de effecten op virussen als corona nog prominenter zijn, maar anders was de invalshoek bij zijn waterstofperoxide-evangelie de gunstige, normaliserende invloed op de darmhuishouding geweest. En op parodontitis, voegt hij nog toe.