Supplementen

Vaak krijg vragen over de vierde pilaar van mijn gezondheid: supplementen. Deze pagina biedt antwoorden.

Bovenop gezonde voeding, beweging en rood licht, maak ik gebruik van een vierde element: suppletie. Ondanks dat de supplementen mijn persoonlijke keuze zijn, putten sommige mensen er inspiratie uit voor hun eigen suppletie. 

Onderstaande lijst kun je gebruiken om te zien welke keuzes ik maak als het gaat om supplementen. Ik heb mijn best gedaan te kiezen voor suppletie die een goede balans creëert tussen prijs en kwaliteit. De links zijn zo up to date als mogelijk.  

Vaak bestel ik supplementen bij iHerb in Amerika en met kortingscode WIT020 krijgen jij en ik korting bij je eerste bestelling. Update december 2021: kies bij het afrekenen voor de optie waarbij je de invoerrechten vantevoren voldoet. Dit voorkomt onaangename verrassingen.

Vitamine C, 5 tot 10 capsules verspreid over de dag.
Vitamine D3, 1 capsule.
Vitamine E, 1 capsule.
Vitamine B, 1 capsule.
Vitamine K2, 1 capsule, via Amazon. Scroll ook even door naar: ‘Special offers and product promotions’. Of bestel via de website van Nutrizing.
* Kabeljauwleverolie, koudgeperst, van Dropi. Voor omega 3 en vitamines A en D in natuurlijke verhouding. Goedkoper en naar eigen zeggen ook koudgeperst, de levertraan van Holland & Barrett.
Magnesium, zo’n 10 sprays in je mond met een slok water.
Zink, 1 tablet om de dag of een half tablet dagelijks, liefst onder de tong.
Astaxanthine, 1 capsule.
Q10, 1 of 2 capsules.
Trans-resveratrol, 1 capsule.
NAC, 1 tot 2 tabletten, helpt bij de aanmaak van glutathione.
Citrulline Malate, 4 gram, voor NO/nitric oxide/stikstofoxide/stikstofmonoxide. Er is ook citrulline zonder malaat.
Collageenpeptides, 10 tot 60 gram, samen met 1 capsule vitamine C.
* Ook goed voor collageenaanmaak, in plaats van de collageenpeptides, is een mix van 1 tablet lysine, een capsule proline en tien tot vijftien gram glycine. Ondermeer voor een gezond hart- en vaatstelsel. Bij virusinfecties verhoog ik de dosering lysine.

– Lysine, proline, glycine, citrulline en NAC zijn aminozuren en neem je bij voorkeur op een nuchtere maag. Dus maximaal een half uur voor de maaltijd of zo’n drie uur erna. Glycine kan ook voorafgaand aan de slaap worden ingenomen, om die te bevorderen.
Selenium, belangrijk volgens onderzoeker Bruce Ames. Dagelijks een capsule.
MSM, dagelijks een tablet.
Quercetine, dagelijks 1 capsule, samen met zink.
Creatine, dagelijks 5 gram.
Paddenstoelenpoeder, reishi, dagelijks een flinke theelepel. 10% korting met kortingscode WWJE10. Ook goed: paddenstoelenblend, eventueel via SevenHills.
Spirulina, 1 of 2 gram voorafgaand aan het slapengaan.
* Keltisch zeezout uit het Franse Guérande. Als je het gebruikt bij het bereiden van je eten, krijg je de waardevolle mineralen vanzelf mee.
Maca
* Ginsengpoeder

Op de wenslijst
Kurkuma