Het voelt als een enorme ontdekking die ik heb gedaan: rood en nabij-infrarood licht om mijzelf dagelijks mee te beschijnen. Normaalgesproken zou ik een dergelijk onderwerp volledig uitwerken, voordat ik erover publiceer. Dergelijke processen kunnen soms wel jaren duren, als ik kijk naar sommige van de boeken die ik heb geschreven. Ditmaal doe ik het anders en neem ik je mee in zo’n proces.

Het onderwerp rood en nabij-infrarood licht heb ik redelijk vergaand uitgezocht en ik heb er uitgebreide persoonlijke ervaring mee opgedaan, maar tegelijk ben ik nog niet zo ver dat ik er een diepgaand boek over kan schrijven. Ik zou kunnen wachten tot ik genoeg te vertellen heb voor een diep en doorwrocht boek en erover interessante gesprekken kan voeren in online talkshows. Maar het onderwerp is te belangrijk om te wachten. Vandaar dit blog. Hier lees je alles wat ik nu weet over het licht. Zodra ik meer te weten kom, schrijf ik er een vervolg op.

Het beste van de zon

Intuïtief weten we allemaal dat de zon van groot belang is voor onze gezondheid. Wat we ook weten is dat je moet oppassen met de zon. DNA-schade door verbranden, veroudering van de huid – de zon heeft ook nadelen, waaronder dat hij in ons deel van de wereld in herfst en winter niet veel te bieden heeft. Dit is ook bij de wetenschap opgevallen waardoor die er al vanaf de jaren dertig mee bezig is, met een versnelling vanaf de jaren zestig. Alle details, feiten en bronnen volgen nog, maar voor nu is het interessant om te weten dat onderzoek duidelijk heeft gemaakt welke frequenties van het licht het meeste baat hebben voor ons mensen. En dat er vervolgens zijn technieken ontwikkeld om die golflengtes te programmeren in LED-lampjes. Op die manier kun je op iedere dag van het jaar profiteren van de beste elementen van de zon, terwijl je de nadelige effecten vermijdt.

Rood licht van de zon

Ik kom graag tot de kern en dan kom je vaak uit bij de natuur. Een voorbeeld van die manier van denken, staat zwart op wit in de ondertitel van mijn boek Weet wat je eet – Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap. Sindsdien is het een thema in mijn leven geworden, om de oudste kennis over gezondheid te ontdekken, te herontdekken en dan vaak te merken hoe die wordt bevestigd door de nieuwste wetenschappelijke inzichten. In de praktijk betekent het vaak nog meer waardering en respect voor de natuur en de natuurlijke, zelfhelende vermogens die ons zijn meegegeven, met parallel hieraan een interesse in hoe moderne kennis en techniek die natuur en vermogens kan ondersteunen.

Op die manier kwam ik bijvoorbeeld uit bij werken onder daglichtlampen, het gebruikmaken van rood en blauw licht in mijn mond, het desinfecteren met UV en ozon van kleine objecten en het gebruikmaken van een bril die blauw licht filtert. Over al deze onderwerp zul je meer van me horen in de toekomst, maar eerst vertel ik je graag wat ik heb ontdekt over rood en nabij-infrarood licht, ook bekend als bijna infrarood licht.

Rood-lichttherapie

Tijdens mijn (nog lopende) onderzoek naar het rode licht kwam ik tal van valkuilen en andere problemen tegen die ik moest oplossen, maar vooral ontdekte ik de meest bijzondere eigenschappen. En ook nog eens op een manier die mij na aan het hart staat, want met rood licht kom ik tot de kern. Dat is een rode draad in mijn werk en ook in mijn leven, om tot de kern willen komen van de onderwerpen die mij interesseren. Door bij ieder onderzoek ernaar te streven de bron te vinden zet je jezelf op een denk ik goed en gezond, bijna spiritueel pad. Een dat leidt naar verdieping en vaak ook naar respect en ontzag voor de natuur en de intelligentie er achter.


Kernachteriger, basaler dan licht wordt het bijna niet. Net als lucht en water is licht van fundamenteel belang. Zonder deze elementen kunnen we het wel vergeten. Dus is het ook van belang ze zo goed mogelijk te 
doorgronden. Intuïtief weten we al hoe belangrijk de zon is en ook rationeel is er het besef dat de zon niet voor niets het centrum van ons universum is, maar in de ontwikkeling van onze kennis en techniek hieromtrent zijn we nog bezig stappen te zetten. Een belangrijke stap is rood-lichttherapie.

 

Onvoorstelbaar veel licht

Rood licht kan veel voor een mens betekenen. Als je kijkt naar het onderzoek ernaar en de bevindingen, ook uit de praktijk van bijvoorbeeld atleten en modellen, dan is de uitspraak van Harvardprofessor Hamblin, een van de grotere experts op dit gebied, wel te begrijpen, namelijk dat hij verwacht dat in de komende jaren ieder huishouden is voorzien van een lichtpaneel. Bij mij is het al zover.

 

Sinds kort laat ik mij beschijnen door een paneel met kleine LED-lampjes die samen een onvoorstelbare hoeveelheid licht, fotonen en energie op mij afsturen. Om je er iets bij voor te stellen, kun je denken aan die ouderwetse gloeilamp van 30 Watt waarbij je een boek kunt lezen, de 60 Watt-lamp waarmee je op het toilet je favoriete tijdschrift leest en de lamp van 100 Watt waarmee je een kamer kunt doen oplichten. Mijn rood licht-paneel stuurt 1500 Watt op me af, via 300 LED-lampjes. Dat blijkt een goed idee te zijn, want volgens de wetenschap kan het op tal van manieren je gezondheid bevorderen.

Rood licht en nabij-infrarood licht kunnen veel goeds doen voor een mens als hij er dagelijks tien minuten een bad in neemt. Dat is wat ik doe. Uit onderzoek blijkt dat ik mijn gezondheid hiermee een aanzienlijke dienst bewijs.

Op de onbewerkte foto die ik van het paneel maakte, zie je dat sommige lampjes minder fel oplichten. Dat is het gevolg van het feit dat de camera net als het menselijk oog niet goed in staat is het bijna infrarood licht te registreren. Het is dit licht dat diep doordringt in het lichaam en ondermeer de mitochondriën aanzet tot de productie van meer energie.

Rood led licht paneel

De gezondheidsbevorderende eigenschappen van rood licht

Het rode licht en het nabij-infraroodlicht hebben een aantal bijzondere eigenschappen. De stralen werken niet alleen op, maar ook onder de huid. Dat is op het moment dat het licht op je schijnt erg prettig, omdat het overweldigende licht een heel positief effect heeft op lichaam en geest en lekker warm is, maar ook daarna heb je er baat bij. 

– Het licht bevordert de energie-aanmaak in je lichaam. De energiefabriekjes in de cellen, de mitochondriën, functioneren lang niet allemaal even goed. Hoe ouder we worden, hoe minder energie. Op die neerwaartse beweging grijpt het licht in. Het geeft een enorme input aan de mitochondriën die vervolgens een stuk beter hun werk doen en dan meer ATP gaan maken, de energie waarop wij draaien. ATP is nodig om ons lichaam en alle cellen met al hun verschillende taken goed te laten functioneren. Iets dat belangrijker is dan ruim voldoende ATP in je leven is lastig te bedenken.

– Het licht zorgt voor een toename van de collageen-productie. Al na een aantal maanden schijn je het te kunnen zien aan roodlicht-consumenten, dat ze er stralender uit zien, mede door de productie van collageen die voor een afname zorgt van rimpels. Collageen-productie komt al vanaf je vijfentwintigste levensjaar in een neerwaartse lijn terecht, een trend die je kunt doorbreken door je lichaam van meer energie te voorzien. Maar ook verder dan de cosmetische effecten is collageen-aanmaak erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld maar aan je hart en vaten, die erbij gebaat zijn en maken dat je langer gezond en fit blijft.

– Wat iedere serieuze sporter je kan vertellen is hoe belangrijk spierherstel is. Het trainen en dus ook beschadigen van spieren is één ding, maar de rust en het herstel erna is minstens zo belangrijk. Een bijdrage hieraan kan worden geleverd door het licht, vooral het NIR-deel ervan, het near infrared light, het nabij-infrarood licht. Na het sporten, maar zelfs ervoor, levert het licht een positieve bijdrage.

– Verwacht een vermindering van littekens, een afname van gewrichtsklachten en meer in het algemeen een afname van de pijntjes die het ouderworden vergezellen. Dat komt mede omdat het licht ontstekingen tegengaat. Wist je dat veel moderne welvaartsziekten in de kern ontstekingsziekten zijn? 

– Meer testosteron. Belangrijk voor zowel mannen als vrouwen. De natuurlijke afname van testosteron wil je remmen en het liefst wil je je testosteronspiegel flink oppoetsen. Het licht kan hierin assisteren. Mannen richten hierbij bij voorkeur het licht op de borst en tussen de benen, wat ook nog eens de doorbloeding stimuleert, iets waarbij ook vrouwen baat kunnen hebben.

– Het rode licht bevordert de nachtrust en daarmee het herstel van de aanslag die het leven vormt op onze gezondheid. Het licht geeft een kickstart aan de dag, zo voelt het tenminste en doet vermoeden dat het oranjerode licht dat we kennen van de zonsopgang en -ondergang misschien wel eens een positieve functie heeft, die we met ons moderne leven vaak mislopen. Het effect van een kickstart probeer ik nog iets te bevorderen door tegen het eind van de sessie het bijgeleverde zwart-rubberen brilletje af te zetten en dan met gesloten ogen het licht te ervaren, alsof je op een stralende dag op het strand ligt. Ik heb al gelezen over de mogelijk gunstige impact van het licht op de ogen en het zicht.

Opmerkelijk genoeg draagt de enorme hoeveelheid licht in de avond bij aan de kwaliteit van de nachtrust. Sterker, er zijn mensen die ‘s nachts wel eens wakker worden, dan het rode licht aandoen, waarna ze sneller weer in slaap vallen. Mogelijk draagt de afwezigheid van blauw licht in de toch grote hoeveelheid licht eraan bij dat het werkt zoals het werkt. En ik ga eens goed kijken naar de aanwijzingen die er zijn over de mogelijk positieve invloed van gestimuleerde mitochondriën op melatonine, het stofje dat ons ondermeer beter doet slapen. Zeker weten doe ik het niet, maar heb echt het idee dat ik dieper slaap sinds ik het licht gebruik.

– Er wordt een positieve invloed waargenomen op het microbioom. Een kernelement van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid betreft de kwaliteit en de diversiteit van de bacteriën in en rond je darmen. Die hebben voordeel van het licht, dus om die reden zie ik graag hoe de stralen mijn buik bijlichten.

– Mogelijk spelen de eerder genoemde mitochondriën een rol in een mysterie dat rood licht omgeeft. Wat nog niet helemaal helder is, is hoe het kan dat het licht niet slechts een positief effect heeft op het beschenen lichaamsdeel. Beschijn je één deel, dan kunnen ook andere delen daarbij voordeel hebben. Mogelijk is dit het gevolg van het door het lichaam stromende bloed, maar wat ook kan is dat de mitochondriën een deel hebben in het proces. Zij zijn namelijk in staat zich buiten de cel te begeven en ook elders hun goede werk te kunnen doen.

– Wat ik niet meteen had verwacht, is dat de lampjes een aangename warmte veroorzaken. Dat maakt de toch al prettige beleving – ik zie echt uit naar het licht, merk ik – nog weer iets prettiger. Ik kan me voorstellen dat het licht en de bescheiden warmte vanaf de herfst een prettige invloed hebben op mijn bestaan. Winter is coming – nou, laat maar komen. In de zomer is er ook een voordeel, namelijk dat de belichte huid beter beschermd is tegen de zon. 

– Met ondermeer lichtgevende helmen wordt onderzoek gedaan naar de effecten op Parkinson en Alzheimer. Wat mij deed denken aan die andere ziekte waarbij mitochondriën zo’n prominente rol spelen, de Ziekte van Huntington. Die heeft mij jarenlang boven het hoofd gehangen, tot ik ontdekte dat ik die niet ga krijgen. Doen lijders aan deze ziekten er verstandig aan voor het lichtpaneel te gaan staan, moeten zij een lichthelm op? Ben ik heel benieuwd naar. Er is sowieso veel te ontdekken over rood licht, er zijn zo’n vijfduizend onderzoeken naar gedaan.

– Het is nog onduidelijk welk effect het rode licht heeft op de buren, als zij ineens een indrukwekkende rode gloed zien verschijnen. Wat wel duidelijk is, is dat het weinig tot geen zin heeft om in het verkeer langer dan nodig is voor het rode licht te wachten in de hoop dat dat je gezondheid bevordert. Ook word je er niet bruin van en produceert het geen vitamine D3.

– Het licht staat al langere tijd in de belangstelling van de wetenschap en is daar onder allerlei termen beschreven. Zoals fotobiomodulatie en photobiomodulation, PBM, biofotonen-therapie, PDT therapy – kort voor photo dynamic therapy – foton-therapie, cold laser therapy, photonic stimulation, biolicht-therapie, LLLT, wat staat voor low-level laser therapy en natuurlijk rood licht-therapie, RLT.

 

Valkuilen

Zodra je er iets meer van weet, valt het nog niet meteen mee een geschikt rood licht-paneel te vinden, ondanks dat het ruime aanbod. Er zijn nogal wat valkuilen waarvoor je moet oppassen, ontdekte ik.

Een bijvoorbeeld is dat er meer gunstige lichtfrequenties zijn dan de twee die meestal worden aangeboden. Mijn paneel heeft er vijf die alle vijf indruk op me maakten vanwege hun eigenschappen. Dan is er de lichtsterkte die vaak te wensen overlaat. Mijn paneel heeft driehonderd van de sterkste LEDs die er zijn, met een impact die groter is dan de zon, als je niet verder dan vijftien centimeter van het paneel af gaat staan. Ook is de invalshoek van het licht niet onbelangrijk. Dus heb ik voor lenzen gekozen die heel gericht hun licht op mij afsturen. Eerder in het proces moest ik oppassen voor panelen met grow lights die slechts geschikt zijn om plantjes te laten groeien en moest ik rekening houden met het onzichtbare, maar ongezonde flikkeringseffect dat de lichtjes kunnen hebben, maar bij mij niet hebben. Net zoals ze geen schadelijke electromagnetische straling veroorzaken. Ook is het apparaat uitgevoerd in stevig metaal, weegt het met zijn zeventig centimeter ruim zeven kilo en trekt het 350 Watt aan stroom, wat zo’n 25 cent per maand kost, als je er dagelijks 10 minuten gebruik van maakt. Het paneel heeft een timer zodat ik er ontspannen van kan genieten en biedt de mogelijkheid andere panelen te koppelen. Wat nog wel eens handig kan zijn in de toekomst, aangezien ik het paneel nu aan een meegeleverde katrol moet laten zakken om de wat lager gelegen lichaamsdelen van het licht te voorzien.

Rood ledlicht paneel

Praktisch

Ik baad in het licht. Dat is het gevoel dat ik krijg zodra het licht aan staat. Een weldaad in deze donkere tijden. Het geeft de indruk dat ik een veilige manier heb gevonden om bij wijze van spreken mijn vingers in het stopcontact te steken en mijn lichaam en geest op te laden. Ik kan bewust eten, de juiste supplementen nemen en aan sport doen en in aanvulling daarop kan ik nu ook, zelfs in tijden van herfst en winter, met gezond licht mijzelf helpen.

In de ochtend geeft het licht de indruk dat opeens de gordijnen open gaan op een zonovergoten dag. Dat is soms iets te veel van het goede. Vaak vang ik de eerste stralen op met mijn rug. Dan kunnen mijn ogen rustig wennen aan de enorme hoeveelheid licht. Later keer ik met gesloten ogen en opgeheven hoofd om en laat ik rustig mijn hoofd zakken, tot ik recht vooruit kijk. Zo gaat de overgang naar het vele licht heel geleidelijk. Mijn ogen houd ik dicht en intussen heb ik door het licht en de warmte het idee dat ik op een warme zomerdag op het strand lig. Soms open ik mijn mond (kan me ergens wel voorstellen dat dit nut heeft) of draai ik een pijnlijke schouder naar het licht, laat ik de zijkant van mijn gezicht beschijnen of steek ik een hand omhoog zodat die ook baat heeft bij de lichtstralen. Soms, terwijl ik  geniet van het licht, ben aan het bellen met mijn oortjes in of, met het licht in mijn rug, lees ik staand of zittend een boek of neem ik de berichten in mijn telefoon door.

Het licht ook in jouw leven

Het paneel dat ik in dit blog beschrijf, was speciaal voor mij gemaakt om aan al mijn wensen te voldoen. Vervolgens kreeg ik opvallend veel positieve reacties van mensen die er over lazen of het licht ervaarden bij mij thuis. Zij wilden er zelf ook over kunnen beschikken. Dus heb ik dat mogelijk gemaakt. Het paneel dat ik heb en ook grotere en kleinere modellen bied ik nu aan onder mijn eigen merk: Sunsbest, het beste van de zon.