Heb jij het al ontdekt, hoe je huidveroudering kunt tegengaan met rood-lichttherapie? Steeds meer mensen ontdekken wat de wetenschap al heeft aangetoond, namelijk dat de huid verjongt als er twee vormen van rood licht op worden geschenen.

Voor het tegenovergestelde van verjonging, namelijk huidveroudering of het beschadigen van je huid, hoef je helemaal niets te doen. Dat gaat helaas helemaal vanzelf. Mogelijk help je de effecten al iets te verzachten met wat huidverzorging hier en daar en dat is prima – doe ik ook. Maar stel je toch eens voor dat je echt centimeters diep van binnen je huid kunt assisteren. Dat kan met rood-lichttherapie.

Rood-lichttherapie krijgt steeds meer aandacht, en terecht. Want het is een waardevolle interventie waarmee je je algehele gezondheid kunt versterken. Een deel van je gezondheid is zichtbaar in je huid. Reality check: de kwaliteit van die zichtbaarheid wordt er niet beter op, naarmate de tijd vordert. Het is het logische gevolg van niet alleen de veroudering, maar ook van de omstandigheden, zoals te veel zonlicht of misschien wel te weinig zonlicht. Te weinig licht, bestaat dat?

Het beste van de zon

In herfst en winter komen we licht tekort. Dat merken we aan eigenlijk alles, bijvoorbeeld aan hoe we ons voelen, namelijk niet optimaal. Ga je goed kijken naar hoe dit precies in zijn werking gaat, dan kom je vanzelf uit op de cellen. Die zijn in staat zichzelf te voeden met voeding, maar ook met licht. En als dat licht er niet is, heeft dat gevolgen voor onze energiehuishouding en de kwaliteit van leven, die dan rap afneemt. Gelukkig wordt het na de donkere maanden altijd weer licht in de lente en de zomer. Ga dan vooral de zon in, maar pas wel op voor huidveroudering. Met rood-lichttherapie heb je de lasten van de zon niet, maar wel de lusten, zoals huidverjonging in plaats van huidveroudering. Dat is mogelijk omdat rood-lichttherapie je het beste van de zon biedt, namelijk alleen de gezondmakende lichtfrequenties. Goed voor je gehele welbevinden, en daarmee ook voor de huid?

Wat rood-lichttherapie kan betekenen voor de huid

De huid, ons grootste orgaan, heeft liefde en aandacht nodig. Dus geef je huid wat die nodig heeft met huidverzorging, maar zeker ook met rood-lichttherapie. Want rood licht voedt de huid. Hoe werkt het?

Stel je voor, je ligt onder een paneel met heel veel gespecialiseerde LED-lampjes die samen een onvoorstelbare hoeveelheid rood licht op je afsturen. Tien minuten per dag is al voldoende om een effect te sorteren. Met je ogen dicht voelt het als een zonnige zomerdag, een effect dat nog wordt versterkt door de aangename warmte die je ervaart. Het is een ander soort licht dan dat van de infrarood-sauna – dat is echt intense warmte.

In termen van het lichtspectrum wordt dat ver-infrarood genoemd. Het is prima gezond, maar heel wat anders dan het licht in de panelen. Dat licht bestaat uit twee vormen, samen in één paneel: nabij-infrarood en rood. Dit licht is niet heet, maar aangenaam warm en de werkzaamheid ervan is gelegen in het feit dat het zes tot acht centimeter je lichaam in gaat en daar werkt aan ondermeer een gezondere huid met minder rimpels.

Rood-lichttherapie laadt de energiecentrales van de cellen op, de zogenoemde mitochondriën, waardoor de cellen beter hun werk kunnen doen. Dat heeft een verjongend effect. Ook zorgt het voor meer melatonine in de cellen, die daar ook blijft. Het is dus niet dat je van die melatonine het gevoel krijgt te willen gaan slapen. De melatonine wordt in de cel ingezet om de verhoogde energieproductie in goede, gezonde banen te kunnen leiden. Ondermeer met een betere huid tot gevolg.

Sunsbest Rood licht

Meer collageen in de huid betekent een steviger huid

Een van de manieren waarop rood licht zorgt voor een betere huid is door het bevorderen van collageen. Collageen is die voor de huid essentiële stof die naarmate we ouder worden steeds minder wordt aangemaakt. Gevolg is een verzwakking van de onderliggende structuur van de huid die er dan rimpelig uit gaat zien. Je kunt op dit proces ingrijpen met rood licht. De effecten zijn zo diepgaand dat er zelfs in het geval van een wond sprake is van versnelde wondgenezing. Is dat slechts zichtbaar voor mensen die er diep in geloven? Gelukkig niet, zelfs bij ‘ongelovige’ dieren worden deze effecten waargenomen. Blijkt uit onderzoek: de wonden van honden genazen sneller als er rood licht op werd geschenen. Soortgelijke resultaten zijn te zien bij gewonde soldaten, zoals geconstateerd door de Amerikaanse professor Harry Whelan, die uitgebreid onderzoek deed naar rood licht.

Collageen en ook elastische elastine worden in grotere mate geproduceerd door een lichaam dat wordt gevoed met rood licht. Tegelijk neemt ook het aantal heel kleine bloedvaten toe, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar komen. Dat is te merken aan de kwaliteit van de huid. Niet verwonderlijk dat huidspecialisten en huidverzorgende salons het rode licht inzetten voor hun patiënten en klanten en dat sommigen van hen de apparatuur zelf in huis halen. Dan kunnen zij er thuis iedere dag gebruik van maken en hun lichaam helpen om rimpels en cellulitis te voorkomen of te verminderen. Overigens is dit geen theorie of wensdenken, onderzoek laat zien dat dit daadwerkelijk het gevolg is van behandelingen met rood licht.

Zelfhelend vermogen

Dat het mogelijk is om de huid te ondersteunen grijpt ten diepste terug op het wonderbaarlijke fenomeen van het zelfhelend vermogen van de mens. Als er een apparaat of machine zou zijn met dergelijke vermogens zou dat alle voorpagina’s halen, maar bij ons schitterende en kwetsbare lichaam gaan we er voetstoots vanuit dat botbreuken helen, wonden genezen en trauma’s worden verwerkt. Deze bijzondere menselijke eigenschappen zijn iets om dankbaar voor te zijn en om waar mogelijk te ondersteunen, zodat het lichaam nog beter zijn werk kan doen. Wat je daarvoor nodig hebt is een gezonde leefstijl, waaronder het gebruik van rood licht. Met rood licht bied je het lichaam energie en gereedschappen om het zelfhelend vermogen optimaal te laten functioneren.

Rood-lichttherapie ‘stimuleert collegeenaanmaak, de formatie van fibroblasten [dat zijn collageenproducerende cellen], werkt ontstekingsremmend, vergroot de energieproductie in de mitochondriën en stimuleert DNA-reparatie’, schrijft de Amerikaanse biohacker Ari Whitten. Waaraan hij toevoegt dat ‘tal van onderzoeken laten zien dat rood en nabij-roodlicht in staat is tot het omdraaien van de tekenen van veroudering, UV-schade te repareren en de zichtbaarheid te verminderen van rimpels, gezichtslijnen en zelfs littekens’.

Solide wetenschappelijke onderbouwing

Meerdere boeken zijn er geschreven over rood-lichttherapie en de wetenschappelijke onderzoeken ernaar blijven maar komen. Ondanks dat er al meer dan 5000 peer reviewed studies zijn gedaan, laat staan andere vormen van onderzoek, dat inmiddels in aantal de tienduizend is gepasseerd. Rood-lichttherapie staat volop in de belangstelling. Een van de bekendste boeken erover is van de eerder genoemde Ari Whitten, iemand die goed zicht heeft op de meest geavanceerde methoden om het leven van meer kwaliteit te voorzien. Hij schrijft uitgebreid over de voordelen van rood licht voor de huid en haalt daarbij ook Harvard-professor Michael Hamblin aan. Dat is iemand die niet alleen veel weet over rood-lichttherapie – ook bekend als photobiomodulation of LLT, low level laser therapy – maar er ook zelf onderzoek naar doet.

Professor Hamblin wijst op de voordelen van rood-lichttherapie voor de huid, bijvoorbeeld als het gaat om psoriasis en acne, maar ook omdat het de huid verstevigt. Een van de voordelen is dat het licht in staat is gebleken de collageenproductie te verhogen, soms zelfs met ruim dertig procent. Niet alleen de onderzoekers constateren de verbeteringen, ook de deelnemers zien en voelen het. Whitten zegt dat het rode licht een van de weinige en meest krachtige manieren is om cellulitis aan te pakken en noemt als het gaat om de huid rood-lichttherapie een ‘buitengewoon krachtig gereedschap’.

Bronnen
– Hamblin MR. Mechanisms and applications of the anti-inflammatory effects of photobiomodulation. AIMS Biophys. 2017;4(3):337-361. doi: 10.3934/biophy.2017.3.337.- Avci P, Gupta A, Sadasivam M, et al. Low-level laser (light) therapy (LLLT) in skin: stimulating, healing, restoring. Semin Cutan Med Surg. 2013 Mar;32(1):41-52. doi: 10.12788/j.sder.0017.
– Lee SY, Park KH, Choi JW, et al. A prospective, randomized, placebo-controlled, double-blinded, and split-face clinical study on LED phototherapy for skin rejuvenation: clinical, profilometric, histologic, ultrastructural, and biochemical evaluations and comparison of three different treatment settings. J Photochem Photobiol B. 2007 Dec 3;88(1):51-67. doi: 10.1016/j.jphotobiol.2007.08.003.
– Rhee YH, Ahn JC. Effect of 830 nm light-emitting diode (LED) phototherapy on wound healing after dental extraction: a randomized controlled clinical trial. Photomed Laser Surg. 2013 Jul;31(7):327-34. doi: 10.1089/pho.2012.3409.
– Peplow PV. A review of the mechanisms of action of red and near-infrared light therapy in tissue repair, regeneration, and inflammation. Photomed Laser Surg. 2014 Mar;32(3):125-43. doi: 10.1089/pho.2013.3616.
– Kim WS, Calderhead RG. Is light-emitting diode phototherapy (LED-LLLT) really effective? Laser Ther. 2011;20(3):205-215. doi: 10.5978/islsm.20.205.
– Whelan HT, Buchmann EV, Dhokalia A, et al. Effect of NASA light-emitting diode irradiation on wound healing. J Clin Laser Med Surg. 2001;19(6):305-314. doi: 10.1089/104454701753342758.
– NASA Light-Emitting Diode Technology Brings Relief In Clinical Trials.
The Ultimate Guide To Red Light Therapy: How to Use Red and Near-Infrared Light Therapy for Anti-Aging, Fat Loss, Muscle Gain, Performance, and Brain Optimization, Ari Whitten
Red Light Therapy: Miracle Medicine, Mark Sloan