Rood-lichttherapie levert op twee manieren een belangrijke bijdrage aan sporters: extra energie en verbeterd spierherstel.
Als professionele, maar zeker ook als serieuze niet-professionele sporter doe je er al veel aan om je sport zo goed mogelijk te ondersteunen. Je probeert er, mogelijk met wisselend succes, een gezonde leefstijl op na te houden. Daarin gaat de een verder dan de ander, maar waarvan vaak nog te weinig gebruik wordt gemaakt is een van de meest basale energiebronnen die er zijn, namelijk licht en dan vooral rood licht.
De wetenschap heeft rood licht ontdekt, met alleen al in de beperkte categorie peer reviewed ruim 5000 onderzoeken. Maar het positieve nieuws dat daaruit bleek is nog niet altijd even goed gecommuniceerd naar het grotere publiek. Dat is bijvoorbeeld nog te weinig op de hoogte van het feit dat rood licht in staat is de menselijke cellen op te laden. Terwijl het om erg belangrijk nieuws gaat, zijn onvoldoende mensen ervan op de hoogte. Harvard-professor Michael Hamblin vermoedt dat zodra het nieuws doordringt tot de massa het niet lang zal duren voordat ieder huishouden is voorzien van een rood-lichtpaneel.
Wat nu al wel bekend is, is dat voeding en vooral voedende voeding  – waarover ik uitgebreid schrijf in mijn boek Weet wat je eet – ons van energie kan voorzien, maar licht? Jazeker, licht is hiertoe in staat en de reden is dat de cellen van ons lichaam voorzien zijn van energiecentrales, de zogenoemde mitochondriën, die licht kunnen aanvatten om zichzelf op te laden. Goed opgeladen cellen kunnen beter hun werk doen en houden ons daarmee jong en gezond. En in het geval van schade, bijvoorbeeld als het gevolg van sport, zullen cellen met energierijke mitochondriën het spierherstel bevorderen.
Meer kracht en versneld spierherstel
Sporten gaat, in de kern, over schade en herstel. Je daagt je lichaam uit, beschadigt het op micro-niveau, waarna het herstelt en sterker was dan ervoor. Op die manier vertraag je het verouderingsproces en bouw je aan een weerbaarder versie van jezelf. Dit zowel slopende als opbouwende proces kan wel wat ondersteuning gebruiken. Vandaar dat extra aandacht voor voeding, suppletie en nachtrust geen overbodige luxe is. Maar nu is er dankzij de moderne techniek en wetenschappelijk onderzoek ook de mogelijkheid het lichaam op een andere, heel efficiënte manier te ondersteunen. Dat kan door plaats te nemen voor een paneel dat een onvoorstelbare hoeveelheid rood licht afvuurt. Iedere dag weer vind ik dat een bijzonder aangename ervaring en dan heb ik het alleen nog maar over de gevoelskant. Baden in het licht is niet minder dan een genot, helemaal als er, zoals in het geval van rood-lichttherapie een aangename warmte bij komt kijken. Maar het licht zorgt voor meer dan een gevoel. Er is ook het diep in de wetenschap gewortelde weten.
Niet alleen spierherstel wordt bevorderd door het gebruik van rood licht. Zelfs de botten hebben er baat bij. Botten die tijdens het sporten vaak zo onzichtbaar zwaar worden belast. Auteur Mark Sloan schrijft in zijn boek Red light therapy – Miracle medicine over de positieve invloed van rood licht op de botdichtheid. Hij put uit divers onderzoek dat is gedaan naar dit onderwerp en sluit dit deel van zijn boek af met de woorden dat na het breken van een bot of het oplopen van lichamelijk letsel rood lichttherapie tot de eerste vormen van behandeling moet horen om het herstel te bevorderen. Een andere schrijver over rood licht, Stephanie Hallett, schrijfster van het boek Healing with red light, zag de effecten van het rode licht van dichtbij. Haar man was door het licht in te zetten in staat om zwaardere oefeningen te doen en erna sneller te herstellen.
Rood licht ondersteunt tot op het allerhoogste sportniveau
In haar boek wijdt Hallett een heel hoofdstuk aan wat zij heeft ontdekt over de voordelen van rood licht voor sporters, die in de VS het licht inzetten tot op het allerhoogste sportniveau – NBA, olympisch, NHL, etc. Hallett interviewde tal van topsporters die zweren bij het gebruik van rood-lichttherapie. Een van hen, een expert in het nemen van hindernisbanen, Amelia Boone, heeft al van alles geprobeerd om haar herstel te bevorderen, was vaak niet erg onder de indruk en schaarde de resultaten onder het placebo-effect. Maar niet het rode licht. Dat overtuigde haar op basis van de wetenschap en
de effecten die ze merkte. Hallet sluit het sport-hoofdstuk van haar boek af met het inzicht dat rood-lichttherapie niet alleen voordelig is voor topsporters, maar voor iedereen die aan sport doet.
Hoe kan het dat het licht zo’n positief effect heeft op het menselijk lichaam en het herstel? De positieve effecten van rood licht op het menselijk lichaam grijpen terug op een fenomeen dat bekend staat als het zelfhelend vermogen. Wij mensen zijn in staat onszelf te repareren, tenminste, ons lichaam is daartoe in staat. Een onvoorstelbare gave waaraan we soms iets te makkelijk voorbij lijken te gaan. Zelf ben ik me er graag bewust van en geef ik dit vermogen en daarmee mijzelf een zo groot mogelijke steun in de rug met de inzet van rood licht. Hoe meer je jezelf meewerkt, in plaats van tegenwerkt, zoals zo veel mensen doen zonder het zelf door te hebben, hoe beter je lichaam voor zichzelf kan zorgen. Overigens, ga je dieper in op deze materie, dan kom je vanzelf op terreinen als pijnbestrijding en hersenschade, precies waaraan de eerder genoemde auteur Stephanie Hallett hoofdstukken wijdt om te beschrijven wat de invloed erop kan zijn van rood licht.
Rood-lichttherapie levert een niet te onderschatten bijdrage aan het zelfhelend vermogen van de mens, waaronder het spierherstel. Met rood licht maak je via een aangename omweg gebruik van de verzorgende en voedende eigenschappen van de natuur. Rood licht is een van de meest basale vormen van natuurlijke ondersteuning die meer en meer wordt erkend door de wetenschap en de professionele en semi-professionele sportwereld.
Toen ik het onderwerp rood-lichttherapie uitvoerig had bestudeerd, lukte het me niet het ideale lichtpaneel vinden. Het leidde tot de ontwikkeling van panelen met de best-mogelijke eigenschappen: Sunsbest – het beste van de zon.
Lees ook van Daan de Wit
– Rood licht – Het beste van de zon
– Bijna infrarood licht: de onzichtbare, maar helend helft van het zonlicht
– Rood-lichttherapie voor een jongere huid
– Depressie aanpakken met rood-lichttherapie?
– Rood licht – zo houdt het je huid jong en stralend
– Hulp in de strijd tegen grote en kleine depressies: rood-lichttherapie
– Bewegen in het rode licht
En lees van Pim Christiaans
– Licht dat je mooier, slimmer en jonger maakt
– De genezende kracht van rood licht
– Behandeling met rood licht maakt gezicht jonger